Bestevenn i vinterkulden

Du har kan­skje hørt at meri­noull er den ulla som klør minst, og som pass­er best for de som klør av van­lig ull?

Da jeg lærte meg å strikke for et par år siden (på nett!) var det Alpak­ka som var det store. Den skulle visst både klø min­dre og være varmere enn van­lig ull, så “alle” ville ha det.

Forde­len med å strikke selv er jo at man kan få plagg i veldig god kvalitet, i forhold til de man kjøper (som ofte er bland­et med bil­lige fibre som akryl eller lik­ende som ikke varmer like mye).

Så jeg laget skjerf i utal­lige vari­anter, både med alpak­ka og annet. Egentlig må jeg innrømme at jeg synes at det er litt kjedelig å strikke. Men forde­lene ved å strikke selv frem­for å kjøpe fer­dig er store for en frossen­pinn som meg.

Men…

Fly­tt dere alpak­ka og meri­noull, det er en ny sher­iff i byen!

Han het­er kash­mir. Han klør ikke i det hele tatt, og han er den varmeste av alle ull­typer som finnes. Ingen over, ingen ved siden.

533826f06d2427ae430f8d9a815e9f07

Ulem­pen? Det er dyrt. Eller, det var.

Kash­mir har jeg alltid betrak­tet som en luk­sust­ing som jeg ikke trenger, mer enn jeg behøver en yacht eller dia­man­ter (ok, de trenger jeg kan­skje bit­telitt). Inntil jeg prøvde det selv.

De siste årene har nem­lig kash­mir gått fra å være en luk­sus­vare for de få, til å bli bil­ligere og mer tilgjen­gelig for folk flest. Selv kjede­bu­tikkene sel­ger plagg i kash­mir. Prob­lemet er at disse ofte innehold­er polyamid, akryl, ulll og…kanskje 10 % kash­mir.

Jeg fant et garn av ren kash­mir i strikke­bu­tikken, og av det laget jeg et lite skjerf som er langt nok til å surre rundt halsen en gang, pluss litt ekstra.

Det føles kan­skje rart å gå og kjøpe gar­nnøster som koster 160 kro­ner stykket. Men for snaue 600 kro­ner fikk jeg et fan­tastisk varmt skjerf i 100% ren kash­mir.

Skjer­fet føles litt som en sky rundt halsen som alltid hold­er meg varm, uten at jeg merk­er at det er der.

Kash­mir­ullen kom­mer fra kash­mirgeit­ene som lever oppe i høy­dene i Himalaya, og de har en ull som tåler det ekstreme kli­maet der med veldig vari­erende tem­per­a­tur­er som sterk kulde om vin­teren, og varme peri­oder om som­meren. Kash­mir egn­er seg der­for til å brukes hele året rundt, for­di ullen reg­ulerer var­men etter forhold­ene.

De andre skjer­fene blir ikke brukt lenger. Og jeg, som den lath­ansen jeg er, slip­per å strikke noe mer.

Skjer­fet gjør det mye let­tere å være men­neske i vin­terkulden.

Nå må jeg bare IKKE bli over­be­vist om hvor mye jeg egentlig trenger en yacht.

_________________________________________________

Gar­net jeg bruk­te er fra Lang Tarns og het­er “Cash­mere Pre­mi­um”, og jeg fant mitt hos strikke­bu­tikken Tjor­ven i Oslo, som også sel­ger på nett. Googler man litt kan man sikkert finne det rimeligere i net­tbu­tikker i utlandet.

IMG_4242For­di jeg synes gar­net er så fint i seg selv val­gte jeg å strikke mitt skjert i et veldig enkelt møn­ster. Det er rett og slett bare rett og vrang annen­hver og oppå hveran­dre fra pinne til pinne, med en liten kant i sidene og i begge ender av skjer­fet som består av rette masker.

Strikkeopp­skrift:

Legg opp 34 masker på pinne 4. I beg­yn­nelsen og enden av skjer­fet strikkes det to pin­ner med rette masker for å lage kant, og på hver pinne strikkes de 2 første og de 2 siste maskene rett for å lage en kant i sidene.

  1. Strikk alle maskene rett
  2. Strikk alle maskene rett
  3. Strikk de to første maskene rett, og deretter vrang, rett, vrang, rett…fortsett slik ut pin­nen til de to siste maskene, strikk disse rett.
  4. r, r, deretter strikk rett oppå den vrange masken fra for­rige pinne, og vrang oppå den rette masken fra for­rige pinne, og fort­sett slik ut pin­nen til de siste 2 kant­maskene som strikkes rett.
  5.  strikk som pinne 1
  6.  strikk som pinne

…fort­sett slik til skjer­fet når den leng­den du vil ha, strikk så de siste to pinnene rett for å lage endekan­ten på skjer­fet, og fell av.

Via con me Les mer Glit­teret på innsi­d­en Les mer A change is gonna come Les mer Ms. Fat Booty Les mer Franske vib­ber Les mer God påske! Les mer Love on the brain Les mer IMG_1837 3″ width=“2529” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> 13 og spret­ten Les mer Pray­ing for time Les mer Jak­ten på (turkise) par­adis Les mer IMG_8123 (1)” width=“1920” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Takk for nå, Rjukan! Les mer 7 stykker å følge på Insta­gram Les mer Filmtips i påsken! Les mer IMG_8468 (2)” width=“2089” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Every love sto­ry Les mer IMG_8396″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Så var 2016 her Les mer IMG_8311 (1)” width=“1660” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> 12 år og like blid Les mer Mele kaliki­ma­ka Les mer


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *