Dekadent dessert for den ene

Det er en rett som har vært en stor slager her hjemme lenge nå, og det på høy tid at jeg del­er den med dere! Den tilhør­er nem­lig kat­e­gorien “nesten for god til å være sann”: Den er sunn, hør­er inn under raw food, har ikke noe sukker eller søt­ning, men er likev­el fan­tastisk god.

Sjoko­ladechi­a­pud­ding er så enkel og har så få ingre­di­enser at det kan­skje er der­for det ikke har falt meg inn å tenke på den som en “opp­skrift”?

Inntil kjæresten min var og han­dlet på helsekosten her om dagen.

Sunn frokost for den andre.

Han pleier nem­lig å spise en stor bolle av denne chi­a­pud­din­gen til frokost hver dag. Og på helsekosten delte de ut ark med opp­skrifter på “chi­a­grøt”. Den hadde en lang liste over ingre­di­enser, hvo­rav flere var indus­trielle pro­duk­ter, og ikke alle like sunne.

En mor kom inn i butikken og ble nys­g­jer­rig på dette som et nytt alter­na­tiv til den van­lige frokosten hun plei­de å gi bar­na sine (corn flakes og frokost­b­land­ing). Da slo min van­ligvis så lite utad­vendte kjæreste til, og utbrøt noe slikt som “Hør her, jeg spis­er chi­a­pud­ding til frokost hver dag, men min vari­ant er mye enklere: jeg bare moser banan­er og har i kakao. Det er super­godt — og sunt. Mye sun­nere enn frokostblandinger.”

Og dette er stort sett opp­skriften, banan­er som moses til en pure og tilsettes chi­afrø og kakao. Fryk­telig enkelt, men farlig godt.

Men vi har i et par hem­me­ligheter som gjør den til en ekstra him­mel­sk og dekadent sjoko­ladepud­ding. Vi bruk­er en god kakao fra Val­rhona (Ultra og Cen­tra før­er den, og sikkert andre butikker med godt utvalg som før­er Val­rhona-sjoko­lade). Raw food-ister ville nok brukt rå kakao her, men de kan også inneholde en del mug­gsopp, der­for styr­er jeg unna. I til­legg bruk­er vi vanil­jepul­ver av bour­bon­va­nil­je, og har i litt olje, for å tilsette litt fett og gi pud­din­gen den blanke, silke­myke kon­sis­tensen. Du slettes ikke ha i olje her, jeg tror oljen har mer funksjon smaksmes­sig enn helsemes­sig… (skulle det siste vært vik­tigst, så kunne man for eksem­pel bruke ekstra vir­gin kokosolje).

Og salt, det er vik­tig. Deilig ekte havsalt. All god sjoko­lade innehold­er litt salt!

Og denne blir alt­så så god, at den funker som den mest dekadente deilig­ste dessert. For meg er det nem­lig for mek­tig og for søtt med banan til frokost, men som dessert…nam! Min fikse idé de siste ukene har vært å spise den sam­men med physalis, som du ser på bildet. De er akku­rat passe syrlige og søte til å matche sjoko­ladepud­din­gen, og så har de en anelse bit­ter­het som match­er bit­ther­heten i sjoko­laden per­fekt. Tilsam­men blir det den mest fan­tastiske dessert, litt som man får på fan­cy restau­ran­ter, kvalitetssjoko­lad­edessert sam­men med nydelig ekso­tisk frukt. Livet blir litt bedre med denne sjokoladepuddingen.

Ingre­di­enser:

5 godt modne bananer

5 ss chi­afrø, ev. mer/mindre etter hvor tykk pud­ding man vil ha

3 ss kakaopulver

1 ts vanil­jes­tang­pul­ver

2 ss solsikkeolje

salt etter smak (vi bruk­er 1 hel teskje…men lik­er også mye salt)

Slik gjør du:

Kjør banan­er, kakao, vanil­je og sol­sikkol­je til en puré med en stavmikser eller blender. Ha i chi­afrøene, og rør sam­men. Smak til med salt.

Sett blandin­gen i kjøleskap, og la stå i 30–45 min­ut­ter til den har tyknet helt, men rør i pud­din­gen en gang under­veis, etter ca. et kvarter. Og voila, deilig sjokoladedessert…eller frokost, etter hva du foretrekker 🙂

Jule­salat Les mer IMG_4831″ width=“2073” height=“1721” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Det beste jeg vet Les mer IMG_4636 3″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Stan­dard­salat Les mer IMG_3921 2″ width=“760” height=“586” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Taco­ca­do! Les mer IMG_2602 2″ width=“2560” height=“2056” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Snacks à la Provence Les mer IMG_9208 (1)” width=“2560” height=“1866” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Squash­pas­ta med tomat­saus Les mer IMG_9082 (1)” width=“2560” height=“2066” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Fest­salat Les mer IMG_8510″ width=“2560” height=“2153” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Chia med jord­bær Les mer IMG_8187″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Spiselige rubin­er Les mer IMG_7798 (1)” width=“2560” height=“1970” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Høstens rot­grønnsak­er med pasti­nakk- og chevredipp Les mer IMG_6405 (1)” width=“2560” height=“2083” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Min favorit­tjuice! Les mer IMG_5822 (1)” width=“2124” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Økol­o­gisk eller van­lig dyr­ket? Les mer IMG_5808 (2)” width=“2560” height=“2018” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Ugress på tallerke­nen — friv­il­lig? Les mer IMG_5688 (3)” width=“2560” height=“2201” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Pico de Gal­lo (fer­sk sal­sa) og gua­camole Les mer IMG_5121″ width=“2560” height=“1910” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Sol­skinnssalat Les mer IMG_4060″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Snop Les mer IMG_3095 2″ width=“2560” height=“1931” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Super­god hjem­me­laget gløgg Les mer


2 thoughts on “Dekadent dessert for den ene”

  • Hei Ida,
   jeg ser at jeg ikke skrev antall porsjon­er, beklager! Nå husker jeg ikke helt, men tror nok heller at dette var den meng­den som vi plei­de å lage til 2 per­son­er — 2 per­son­er som er veeldig glade i dessert 😀
   Alt­så: 5 banan­er = 2 servings 😀

   Eller kan­skje til 3, 4 nor­malt dessert­glade per­son­er, om man server­er i de søte små formene som jeg bruk­te på bildet her… 😉 

   Av en eller annen grunn synes det virk­er som de skikke­lig modne bananene man finner på butikken har en ten­dens til å være litt små, av en eller annen grunn… De brun­flekkede, hvor stivelsen i bana­nen har beg­y­nt å omdannes til sukker. Opp­skriften blir aller best med de synes jeg 🙂

   Men som med all lev­ende mat, så vari­er­er stør­relsen ofte endel, så 5 små banan­er kan være like mye mengde som 2 veldig store.

   Håper du lik­er det! 

   Leila 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *