Dekadent dessert for den ene
Det er en rett som har vært en stor slager her hjemme lenge nå, og det på høy tid at jeg deler den med dere! Den tilhører nemlig kategorien “nesten for god til å være sann”: Den er sunn, hører inn under raw food, har ikke noe sukker eller søtning, men er likevel fantastisk god.
Sjokoladechiapudding er så enkel og har så få ingredienser at det kanskje er derfor det ikke har falt meg inn å tenke på den som en “oppskrift”?
Inntil kjæresten min var og handlet på helsekosten her om dagen.
Sunn frokost for den andre.
Han pleier nemlig å spise en stor bolle av denne chiapuddingen til frokost hver dag. Og på helsekosten delte de ut ark med oppskrifter på “chiagrøt”. Den hadde en lang liste over ingredienser, hvorav flere var industrielle produkter, og ikke alle like sunne.
En mor kom inn i butikken og ble nysgjerrig på dette som et nytt alternativ til den vanlige frokosten hun pleide å gi barna sine (corn flakes og frokostblanding). Da slo min vanligvis så lite utadvendte kjæreste til, og utbrøt noe slikt som “Hør her, jeg spiser chiapudding til frokost hver dag, men min variant er mye enklere: jeg bare moser bananer og har i kakao. Det er supergodt – og sunt. Mye sunnere enn frokostblandinger.”
Og dette er stort sett oppskriften, bananer som moses til en pure og tilsettes chiafrø og kakao. Fryktelig enkelt, men farlig godt.
Men vi har i et par hemmeligheter som gjør den til en ekstra himmelsk og dekadent sjokoladepudding. Vi bruker en god kakao fra Valrhona (Ultra og Centra fører den, og sikkert andre butikker med godt utvalg som fører Valrhona-sjokolade). Raw food-ister ville nok brukt rå kakao her, men de kan også inneholde en del muggsopp, derfor styrer jeg unna. I tillegg bruker vi vaniljepulver av bourbonvanilje, og har i litt olje, for å tilsette litt fett og gi puddingen den blanke, silkemyke konsistensen. Du må slettes ikke ha i olje her, jeg tror oljen har mer funksjon smaksmessig enn helsemessig… (skulle det siste vært viktigst, så kunne man for eksempel bruke ekstra virgin kokosolje).
Og salt, det er viktig. Deilig ekte havsalt. All god sjokolade inneholder litt salt!
Og denne blir altså så god, at den funker som den mest dekadente deiligste dessert. For meg er det nemlig for mektig og for søtt med banan til frokost, men som dessert…nam! Min fikse idé de siste ukene har vært å spise den sammen med physalis, som du ser på bildet. De er akkurat passe syrlige og søte til å matche sjokoladepuddingen, og så har de en anelse bitterhet som matcher bittherheten i sjokoladen perfekt. Tilsammen blir det den mest fantastiske dessert, litt som man får på fancy restauranter, kvalitetssjokoladedessert sammen med nydelig eksotisk frukt. Livet blir litt bedre med denne sjokoladepuddingen.
Ingredienser:
5 godt modne bananer
5 ss chiafrø, ev. mer/mindre etter hvor tykk pudding man vil ha
3 ss kakaopulver
1 ts vaniljestangpulver
2 ss solsikkeolje
salt etter smak (vi bruker 1 hel teskje…men liker også mye salt)
Slik gjør du:
Kjør bananer, kakao, vanilje og solsikkolje til en puré med en stavmikser eller blender. Ha i chiafrøene, og rør sammen. Smak til med salt.
Sett blandingen i kjøleskap, og la stå i 30-45 minutter til den har tyknet helt, men rør i puddingen en gang underveis, etter ca. et kvarter. Og voila, deilig sjokoladedessert…eller frokost, etter hva du foretrekker 🙂
Ida Alfstad
20. februar 2018 @ 11:18
nice!! Hvor mange porsjoner får du av denne oppskrifta? 5 bananer=5 servings? 🙂
leila
20. februar 2018 @ 12:08
Hei Ida,
jeg ser at jeg ikke skrev antall porsjoner, beklager! Nå husker jeg ikke helt, men tror nok heller at dette var den mengden som vi pleide å lage til 2 personer – 2 personer som er veeldig glade i dessert 😀
Altså: 5 bananer = 2 servings 😀
Eller kanskje til 3, 4 normalt dessertglade personer, om man serverer i de søte små formene som jeg brukte på bildet her… 😉
Av en eller annen grunn synes det virker som de skikkelig modne bananene man finner på butikken har en tendens til å være litt små, av en eller annen grunn… De brunflekkede, hvor stivelsen i bananen har begynt å omdannes til sukker. Oppskriften blir aller best med de synes jeg 🙂
Men som med all levende mat, så varierer størrelsen ofte endel, så 5 små bananer kan være like mye mengde som 2 veldig store.
Håper du liker det!
Leila 🙂