Derfor skal du aldri bruke kokende vann til te
Mange har etterhvert fått med seg at grønn te blir bitter og ødelagt om man bruker kokende vann til å lage den. Men visste du at heller ikke sort te skal ha helt kokende vann?
At kokende vann dreper grønn te, og gjør den bitter og vond, er noe mange vet.
Ved å koke vannet så forsvinner også alt oksygenet, og det smaker tamt. Teen smaker mye mer levende og godt med vann som ikke har kokt helt! At dette gjelder også når man lager svart te, er det ikke alle som har fått med seg.
Jeg har truffet så mange mennesker som har et dårlig forhold til grønn te, og synes den er bitter og vond.
Det er kanskje ikke så rart, hvis de har fått grønn te laget av kokende vann. Grønne teer bør ikke ha høyere temperaturer enn 60 -70 grader. Hvis du har for varmt vann på grønn te, blir den bitter og besk – og mange av de gode vitaminene og antioksidantene forsvinner også.
Hvit te tåler litt høyere temperatur enn grønne teer, den blir best med 80-85 graders vann. Hvit te er dronningen av teene, og kalles teenes champagne (den blir jo også gul når man lager den, ikke hvit). Den er laget av de første skuddene fra teplanten, og blir kun tørket uten noen videre behandlig (den fermenteres ikke, slik som svart og grønn te). Derfor er den sunnest av alle tetypene, pakket full av potente antioksidanter og vitaminer (og koffein!).
Det er særlig synd hvis man går og kjøper en god grønn eller hvit te av god kvalitet, og så dreper den med kokende vann når man skal lage den.
Grønn og hvit te blir altså helt ødelagt om du lager de med kokende vann. Og det mange cafeer serverer som «grønn te», er isteden en besk og bitter guffe som ikke har noe med den opprinnelige gode teen å gjøre. Mange cafeer bruker varmt vann fra kaffemaskinen til å lage te, og dette er jo helt kokende.
Men noen er flinke og kan dette. Kaffebrenneriet vet om dette, og har alltid en isbit eller to i det varme vannet når de lager grønn te. Jeg håper at flere følger etter!
Sort te skal heller ikke ha kokende vann. De blir best laget med vann som holder 90 -95 grader. Selv om jeg ikke synes det er så krise å bruke kokende vann til sort te, som til grønn eller hvit, så synes jeg det er enorm forskjell i smak på en svart te laget med helt kokende vann, i forhold til en te hvor oksygenet og smaken er bevart.
Svart te av kokende vann smaker tamt og flatt, og de gode smakene og nyansene forsvinner. Om du kjøper gode teer, som en ren Darjeling-te for eksempel, så synes jeg det virkelig er et poeng å gi den temperert vann.
Du kan temperere vannet på flere måter. En måte er å slå av vannkokeren eller ta kjelen av platen før det koker. I tillegg finnes det vannkokere med temperaturinnstillinger på ulike grader. Om man venner seg til å varme opp vann uten at det koker, så kan man etterhvert lære seg hvordan det ser ut når vannet er ca. 70 grader, 80 grader også videre.
Om du bare slår av vannkokeren før vannet bobler og koker helt, vil du merke enorm forskjell i smak på teen din! Og grønn og hvit te kan bli en helt ny opplevelse, om du kun har brukt kokende vann tidligere 🙂
Her er en oversikt over hvilken temperetur de ulike teene trenger:
- Japansk grønn te (Sencha bl.a.): 60 – 70 grader
- Kinesisk grønn te: 70 – 80 grader
- Hvit te: 80 – 85 grader
- Svart te: 90 – 95 grader
Urteter, derimot, trenger ofte kokende vann. Så er de jo heller ikke «te» – de er ikke fra tebusken, men fra andre planter. På fransk har de løst dette greit ved at de kaller vanlig te for «thé», og urteteer for «tisanes» eller «infusion».
Om man virkelig skal få fram det beste i en te, så kan det være lurt å sjekke hvilken temperatur akkurat den typen te skal ha. Det kan nemlig variere ganske mye også mellom sorte teer, like så mye som med grønne.
Men oversikten over gir en god pekepinn. Og ALL te blir mye bedre om du bare lar være å koke vannet helt! 🙂