Ekte salt!
«Er du klar over at ekte salt – havsalt – inneholder en masse mineraler naturlig, som magnesium, jod, kalsium, kalium og jern? Produsentene fjerner disse fra saltet, slik at bare natriumkloridet (selve saltet) blir igjen. Så selger de resten som kostilskudd a la «magnesiumtilskudd», «kalsiumtilskudd» og så videre, og tjener gode penger på det. Sleipt, hva?
Når folk føler behov for mye salt, så kan det handle om at de egentlig har en mangel på magnesium, kalium eller andre mineraler.
Kroppen vår er ikke naturlig laget for å tåle ren natriumklorid. Den virker som en gift på kroppen som den har vanskelig for å utskille. »
En venn fortalte meg dette. Jeg hadde aldri hørt det før – aldri en gang tenkt på at pakken med salt som jeg hadde i skapet, ikke var bare…salt?
I skapet hadde jeg også en pakke salt av den fancy typen, som kokkene og matguruene anbefalte – Maldonsalt. Jeg syntes det var veldig godt. Men det er en liten pakke, og den er dyr. Vi brukte det bare en gang i blant, for å smakssette den ekstra gode maten.
Jeg prøvde å få tak i naturlig og ubehandlet havsalt, og helsekosten kunne innfri. Helios sitt uraffinerte havsalt ble tatt i bruk hjemme, og pakken med Jozo ble brukt til å strø på vinterisen.
Det naturlige saltet er kjempegodt! Faktisk viste det seg å smake enda bedre enn Maldonsaltet. Når jeg var blitt vant til å bruke det uraffinerte saltet i all maten, så fristet plutselig ikke de kritthvite Maldonsalt-krystallene så mye lenger, de så så unaturlige ut.
Det fancy saltet som jeg en gang ikke kunne få nok av, ville jeg ikke ha lenger. Jeg testet det ordentlig, ved å salte en ekstra god rett jeg hadde laget – halvparten med Heliossalt, og den andre halvparten med Maldon. Det var ikke engang noen konkurranse… Heliossaltet smakte overlegent mye bedre. Maldonpakken har blitt stående urørt i skapet vårt siden (si fra om du er innom, og har lyst på den!).
Visste du at ekte havsalt inneholder urhavets opprinnelige sammensetning – det vil si alle jordens 84 mineraler og sporstoffer – i samme sammensetning av salt, vann, mineraler og sporstoffer som vannet i hver enkelt av celle i kroppen vår¹?
Jeg visste ikke om Maldonsaltet var bleket eller behandlet på noen måte. Men som alltid når vi skal finne ut hva som er sunt for oss, så er det lurt å lytte til deg selv, i dette tilfelle smakssansen. Maldonsaltet smakte ikke så mye som Heliossaltet, det var mer tamt, og nesten litt kjemisk.
Senere traff jeg en annen person – en helseentusiast, som sa «Produsentene fjerner mineralene? Nei, det vanlige bordsaltet blir helt kjemisk fremstilt, det». Ok? Pakkene med salt gir oss lite informasjon.
Denne bloggeren hevder at vanlig salt går gjennom en kjemisk raffineringsprosess, hvor det mister alle mineralene og sporstoffene, og det både tilsettes kjemiske stoffer, og også har rester av de kjemiske stoffene fra prosessen i seg når vi spiser det.
Jeg vet ikke sikkert. Men jeg vet at det vanlige bordsaltet smaker fryktelig kjemisk, nesten litt giftig for meg i dag. Det er nok for meg.
Det kjennes mye mer tilfredsstillende for hele kroppen etter maten med ekte salt, og det kan virkelig ødelegge et ellers godt måltid når man bare har det triste bordsaltet. Så ja, jeg er blitt hun dama som drar med meg en liten boks med havsalt når jeg er ute og reiser og liknende (jeg drar det ikke frem ved bordet på besøk, altså).
I saltets verden finnes det mange varianter.
Helseenstuaisater og mange andre sverger til det rosa Himalayasaltet (som egentlig blir utvunnet i gruver i Pakistan). Jeg kjøpte det, men det smakte ikke så mye for meg, litt tamt.
Franske havsalt synes jeg smaker godt, av de jeg har prøvd. Fleur de Sel de Guerande, blant annet. Det ser litt grått og ubehandlet ut, akkurat som Heliossaltet. Ikke så rart jeg liker disse, ser jeg nå – på pakken med Heliossalt står det: «Høstet på tradisjonelt vis av saltbønder ved Atlanterhavskysten i Frankrike og Spania»! 🙂
Jeg kjøper havsaltet mitt på helsekosten. Jeg kjøper fint havsalt, som kan strøs rett på maten. Dette saltet er så naturlig og fint at det kan brukes i hjemmelagede kroppsskrubber og mye annet. En kilo koster omkring 60 kr, mente jeg å huske. Men et kjapt google-søk viste meg at man får kjøpt det til 29-40 kr i forskjellige norske nettbutikker.
_______________________________________________
¹ Bloggen Kraftmamma:«Viktigheten av saltbalansen i kroppen«. 2014.