Festsalat
Denne salaten er en fest av et måltid fordi den inneholder så fine farger og smaker så godt. Men den er også den jeg ofte bruker når jeg skal begynne å spise sunt igjen etter en periode med tung og usunn mat (en festsalat til når festen er over også, altså).
En super salat når man vil starte med raw food. En litt kraftig salat av denne typen virker mettende nok når man er vant til å spise tung mat, og letter overgangen til ren raw food, synes jeg.
Vi er rett ved vårjevndøgn nå, og dermed ved starten av et nytt år i naturen og astrologisk, som er den beste tiden å manifestere og starte på noe nytt i livet. Kanskje denne salaten kan være inngangsporten til en ny livsstil i ditt liv?
Salaten består av:
Rødkål i strimler
Paprika i strimler, gjerne i flere farger
Finstrimlet purre
Agurkskiver
Sukkererter i biter
Bladpersille eller frisk koriander
noen spiseskjeer ananasjuice (ikke fra konsentrat)
salt
I tillegg blander jeg i hakket bladpersille eller frisk koriander, alt etter hva jeg har tlgjengelig eller har lyst på. Jeg vet, det høres ut som en dårlig amatøroppskrift å si at «det er samme hvilke urt du bruker». Urter er jo planter med aktive virkestoffer og helt ulik smak, og en malplassert urt kan virkelig ødelegge en rett (en skille en god restaurant fra en dårlig, som den gangen jeg fikk enorme mengder timian servert på en fersk pastarett…). Men i denne oppskriften passer det altså like godt med både bladpersille og koriander, altså – jeg lover!
Jeg bruker faktisk ananasjuice som dressing på denne salaten, en ide jeg fikk fra Nigella Lawson i en salat hun laget i et juleselskap.
Er du en søtmoms som meg, kan du ha en ananassalsa ved siden av – den består av biter av moden frisk ananas sammen med litt finhakket rød chili. Spiser du salaten som del av en diett eller kur for å rense kroppen, ville jeg droppet frukten.
I motsetning til de fleste salater tåler denne faktisk å stå litt, den kan faktisk være god selv dagen etterpå om den står i kjøleskap. Syrene fra ananasjuicen bidrar faktisk til å bryte ned noen av de bitre stoffene i kålen som gjør at noen synes den er litt tungt fordøyelig, og jo lenger den får virke, jo mykere vil kålen bli.
God appetitt!