Julesalat
Denne salaten er veldig populær hos oss i julen, og det er på tide å dele den videre med dere lesere. Vi pleier å måtte lage store fat av denne, og gjerne flere, for den har en tendens til å forsvinne altfor raskt…
De syrlige og søte appelsinene sammen med den kraftige grønnkålen, med kremete og salt chevre, og den søte og syrlige smakseksplosjonen som granateplefrøene er, og pekanøtter til slutt…ooh, la bare julen komme.
Massert grønnkål?
Første gang jeg hørte utrykket “massert grønnkål” så trodde jeg at det var en gøyal metafor for en type matlagingsteknikk. Men neida – det er ment helt bokstavelig! Grønnkål inneholder, i likhet med alle andre kålgrønnsaker, noen bitterstoffer som gjør de litt vanskelig fordøyelige for kroppen. Da kan man enten behandle de med syre (sitrus f.eks.) som “koker” den, varmebehandle den – som ødelegger alle de viktigste næringsstoffene, eller massere den med olje og litt salt. Da blir den knallgrønn og blank og fin, lettere for kroppen å fordøye, og smaker veldig godt.
Om du vil spille meditasjonsmusikk for grønnkålen mens du masserer den, får være helt opp til deg.
Ingredienser:
Grønnkål
Appelsiner
Fersk chevre (hvit geitost), f.eks. Haukeli rød
Granateple
Pecannøtter (ev. valnøtter)
Olivenolje
godt salt
Handletips: Jeg anbefaler ikke å kjøpe de posene med ferdig kuttet grønnkål – det er i praksis mer jobb å rense de for stilker enn å kjøpe hele blader man renser selv. Kjøp granatepler i innvandrerbutikkene, det er der de er gode og modne med ordentlig kvalitet. Kjøp de knallrøde som de kaller for syrlige (som egentlig er veldig søte også), de har knallrøde frø – ikke de som kalles “søte” som er gulrøde utenpå, de smaker lite og frøene er blasse i fargen.
Slik gjør du:
Ha chevren i kjøleskapet frem til rett før den skal skjæres. Fjern hovedstilken på hvert blad grønnkål, og fjern eventuelle andre grove tykke stilker. Jeg river samtidig bladene i passe store biter til servering. Skyll og tørk grønnkålen. Ha grønnkålen i en bolle, helle forsiktig over litt av oljen og litt av saltet, og massér lett inn til bladene blir blanke og knallgrønne. Tips: har du for mye olje blir grønnkålen slapp, den skal bare bli blank og fin. Tør å ha på nok salt, det er viktig for smaken – men start med litt, og øk så om det trengs. La den ligge mens du gjør klar resten av salaten.
Rens granateplet og fjern frøene (Se gjerne videolink til enkel fremgangsmåte i dette innlegget: Spiselige rubiner).
Skjær av skallet og det hvite på hver appelsin, og skjær appelsinene i skiver slik at kjernen er på midten av skiven, så de blir “appelsinstjerner”.
Legg grønnkålen ut på et fint fat, og legg appelsinskivene jevnt fordelt oppå. Før du skjærer chevren, så ha en kopp/beholder med varmt eller kokende vann, og en skarp kniv klar. Ta ut chevren, og dypp knivern i det varme vannet før du skjærer hver skive. Da får du pene og hele skiver som ikke smuldrer eller flyter ut. Legge skivene jevnt fordelt utover på salaten. Strø over granateplefrø, og legg på pecannøtter – nå er salaten klar til servering.
Kos deg i førjulstiden!