Julesalat

Denne salat­en er veldig pop­ulær hos oss i julen, og det er på tide å dele den videre med dere lesere. Vi pleier å måtte lage store fat av denne, og gjerne flere, for den har en ten­dens til å forsvinne alt­for raskt…

De syrlige og søte appelsinene sam­men med den kraftige grønnkålen, med kremete og salt chevre, og den søte og syrlige smak­sek­splosjo­nen som granateple­frøene er, og pekanøt­ter til slutt…ooh, la bare julen komme.

Massert grønnkål?

Første gang jeg hørte utrykket “massert grønnkål” så trodde jeg at det var en gøyal metafor for en type mat­lag­ing­steknikk. Men nei­da — det er ment helt bok­stavelig! Grønnkål innehold­er, i likhet med alle andre kål­grønnsak­er, noen bit­ter­stof­fer som gjør de litt vanske­lig fordøyelige for krop­pen. Da kan man enten behan­dle de med syre (sitrus f.eks.) som “kok­er” den, varme­be­han­dle den —  som øde­leg­ger alle de vik­tig­ste næringsstof­fene, eller massere den med olje og litt salt. Da blir den knall­grønn og blank og fin, let­tere for krop­pen å fordøye, og smak­er veldig godt.

Om du vil spille med­i­tasjon­s­musikk for grønnkålen mens du masser­er den, får være helt opp til deg.

 

Ingre­di­enser:

Grønnkål

Appelsin­er

Fer­sk chevre (hvit geitost), f.eks. Hauke­li rød

Granateple

Pecan­nøt­ter (ev. valnøtter)

Olivenol­je

godt salt

 

Han­dletips: Jeg anbe­faler ikke å kjøpe de posene med fer­dig kut­tet grønnkål — det er i prak­sis mer jobb å rense de for stilk­er enn å kjøpe hele blad­er man renser selv. Kjøp granatepler i innvan­drerbu­tikkene, det er der de er gode og modne med ordentlig kvalitet. Kjøp de knall­røde som de kaller for syrlige (som egentlig er veldig søte også), de har knall­røde frø  — ikke de som kalles “søte” som er gul­røde uten­på, de smak­er lite og frøene er blasse i fargen.

Slik gjør du:

Ha chevren i kjøleskapet frem til rett før den skal skjæres. Fjern hov­ed­stilken på hvert blad grønnkål, og fjern eventuelle andre grove tykke stilk­er. Jeg riv­er sam­tidig bladene i passe store biter til server­ing. Skyll og tørk grønnkålen. Ha grønnkålen i en bolle, helle  for­sik­tig over litt av oljen og litt av saltet, og massér lett inn til bladene blir blanke og knall­grønne. Tips: har du for mye olje blir grønnkålen slapp, den skal bare bli blank og fin. Tør å ha på nok salt, det er vik­tig for smak­en — men start med litt, og øk så om det trengs. La den ligge mens du gjør klar resten av salaten.

Rens granateplet og fjern frøene (Se gjerne vide­olink til enkel frem­gangsmåte i dette inn­legget: Spiselige rubin­er).

Skjær av skallet og det hvite på hver appelsin, og skjær appelsinene i skiv­er slik at kjer­nen er på midten av skiv­en, så de blir “appelsin­st­jern­er”.

Legg grønnkålen ut på et fint fat, og legg appelsin­skivene jevnt fordelt oppå. Før du skjær­er chevren, så ha en kopp/beholder med varmt eller kok­ende vann, og en skarp kniv klar. Ta ut chevren, og dypp knivern i det varme van­net før du skjær­er hver skive. Da får du pene og hele skiv­er som ikke smul­dr­er eller fly­ter ut. Legge skivene jevnt fordelt utover på salat­en. Strø over granateple­frø, og legg på pecan­nøt­ter — nå er salat­en klar til servering.

 

Kos deg i førjulstiden!

 

 

IMG_4831″ width=“2073” height=“1721” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Det beste jeg vet Les mer IMG_4636 3″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Stan­dard­salat Les mer IMG_3921 2″ width=“760” height=“586” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Taco­ca­do! Les mer IMG_2602 2″ width=“2560” height=“2056” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Snacks à la Provence Les mer IMG_9208 (1)” width=“2560” height=“1866” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Squash­pas­ta med tomat­saus Les mer IMG_9082 (1)” width=“2560” height=“2066” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Fest­salat Les mer IMG_8510″ width=“2560” height=“2153” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Chia med jord­bær Les mer IMG_8187″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Spiselige rubin­er Les mer IMG_7798 (1)” width=“2560” height=“1970” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Høstens rot­grønnsak­er med pasti­nakk- og chevredipp Les mer IMG_6405 (1)” width=“2560” height=“2083” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Min favorit­tjuice! Les mer IMG_5822 (1)” width=“2124” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Økol­o­gisk eller van­lig dyr­ket? Les mer IMG_5808 (2)” width=“2560” height=“2018” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Ugress på tallerke­nen — friv­il­lig? Les mer IMG_5688 (3)” width=“2560” height=“2201” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Pico de Gal­lo (fer­sk sal­sa) og gua­camole Les mer IMG_5121″ width=“2560” height=“1910” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Sol­skinnssalat Les mer IMG_4337″ width=“2560” height=“2015” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Dekadent dessert for den ene Les mer IMG_4060″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Snop Les mer IMG_3095 2″ width=“2560” height=“1931” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Super­god hjem­me­laget gløgg Les mer


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *