Økologisk eller vanlig dyrket?
Det er ikke alltid like lett å vite hva vi skal velge, av vanlig eller økologisk mat.
Noen ganger blir imidlertid forskjellen mellom de to veldig tydelig, slik som på dette bildet.
Jeg begynte først å like stangselleri igjen da jeg oppdaget den økologiske varianten.
Stangsellerivarianten vi hadde på jentekvelder i oppveksten sammen med dipp og andre grønnsaksstenger var seig og trælete, og smakte bare vann.
Den økologiske er skikkelig sprø – ikke seig, lett å tygge over, og lager en liten knekkelyd om man brekker den. Den smaker masse, og smaker utrolig godt!
Da er det lett å tenke at den også er sunnere og inneholder flere næringsstoffer. Om det er én matvare du skal kjøpe økologisk, om du ikke har gjort det enda, så vil jeg anbefale deg å prøve økologisk stangselleri!
Vi fores med mye varierende informasjon om økologisk versus konvensjonelt dyrket mat i vår tid.
Hva skal vi velge? Økologisk mat er som regel dyrere, og kan ha kortere holdbarhetstid.
I mitt hode er det liksom naturlig at mat med mindre gift = bedre for kroppen vår?
Fordi gift= helseskadelig for kroppen? Eller…giftig, som vi også sier?
Noe annet blir litt god dag mann økseskaft – trodde jeg. Men neida. For stadig kommer det den ene undersøkelsen etter den andre som finner at økologisk mat ikke er noe særlig bedre for helsen, eller at forskjellene mellom økologisk og vanlig dyrket er marginal.
Mesterne sa en gang dette om å kjøpe økologisk vs vanlig mat:
“Bruk intuisjonen, også når dere er i butikken og skal velge mat. Se på maten, ser den frisk ut? god ut? Er det for eksempel mugg på den? I utgangspunktet er det som dere vet slik at mat uten gift er det mest gunstige for kroppen, men dersom en økologisk grønnsak for eksempel har mugg på seg, så er den kanskje ikke bedre enn den ikke-økologiske. Bruk intuisjonen, også her.”
Og i mens eksperter og myndigheter diskuterer ferdig, tar flere og flere av oss ansvar for egen og våre kjæres helse, og kjøper mer og mer økologisk mat.
Kanskje fordi vi ikke vil spise mat med gift?