Pico de Gallo (fersk salsa) og guacamole

Den franske blog­geren Lou skriv­er med mor­somt skråb­likk på nord­menn og vår norske kul­tur fra sin tilværelse her i Norge, og en gang skrev hun under en liste over rare ting som vi nord­menn gjør¹, at vi på freda­gene spis­er “her­metiske bøn­ner og mais og kjøttdeig, og kaller det taco”. Haha!

Da jeg var stu­dent delte jeg en tid kjøkken med en amerikan­er som besøk­te kjæresten sin. Og siden han kjedet seg og hadde endel tid til overs, og vi begge var godt over gjen­nom­snit­tet opp­tatt av mat­lag­ing, tilbrak­te vi endel timer sam­men på kjøkkenet over knivene og fjø­lene. Mens vi diskuterte Norge vs USA, og han klaget på skat­tene og hvor dyrt det var her, mens jeg klaget over hvor dyrt det var når man ble syk i USA.

En kveld disket han opp med mat til alle oss som bodde der, og serverte tex-mex mat. Den mat­en vi kaller “mexikan­sk” i USA og Norge var i følge ham egentlig ikke mexikan­sk mat, men mexikan­sk-inspir­ert mat fra stat­en Texas, der­av tex-mex.

Det han disket opp med var noe ganske annerledes enn de van­lige tacoen vi nord­menn som oftest har på freda­gene: Lak­se­mousse innbakt i mais­blad­er, ferske sal­saer av ulike typer, salater og kake av mexikan­sk sjoko­lade med chili til dessert. Det var han som intro­duserte meg for den mest klas­siske sal­saen av dem alle, Pico de Gallo.

Men vi nord­menn kan vel også lage taco av friske og ferske ingre­di­enser? Det smak­er jo så utrolig godt!

PICO DE GALLO

Ingre­di­enser:

4–6 gode tomater — 500 gram

1 grønn chili, finhakket

½ ‑1 løk, hakket

Juice fra 1 lime

¼‑½ bunt frisk koriander

1 ts godt salt, eller etter smak

Hakk tomatene i passe små biter (bruk en skarp kniv så de blir hakket, og ikke most — det ser pen­est ut). Hakk løk, fin­hakk chilien, og del limen i to. Bland tomatene og løken, og ha på litt av chilien og litt fin­hakket korian­der, klem lime­saft over og ha på salt. Bland, og smak. Tilpass om du vil bruke mer chili, mer korian­der, mer lime eller mer salt, ha eventuelt i mer, bland og smak igjen.

Jeg synes denne er god med ganske mye både lime­saft og salt, og at den er så sterk at den stinger litt, uten at det blir for mye. Du vel­ger hvor­dan du vil ha din sal­sa. Kjen­ner du duften av lime og korian­der bre seg i rom­met nå? Ah… Nyt!

IMG_5696

GUACAMOLE

Selve kon­gen av klis­jeer når det gjelder taco og tex-mex, fan­tastisk smak med få og enkle ingre­di­enser — men ofte mis­brukt og mis­forstått til det ugjenkjen­nelige. Her­metisk gua­camole med 3% avo­ca­do trenger jeg vel ikke å nevne, men verre er det når jeg hør­er noen som er ute etter å lage noe godt, slik de tre gut­tene jeg over­hørte uten­for Kiwi her om dagen som diskuterte hva man egentlig skulle ha i Gua­camole — rømme? fores­lo den ene først. Da blir jeg litt lei meg. Ikke noe galt med rømme, det er godt til mye — men ikke i en guacamole.

Det finnes mange vari­anter, både med og uten frisk korian­der, ofte hakkede tomater og løk, og mange andre. Jeg lik­er også å tilsette disse tre ingre­di­ensene om jeg skal spise den alene uten noen sal­sa ved siden av, men den jeg del­er her er den klas­siske stan­dard­vari­anten som pass­er til alt.

Den store “hem­me­ligheten” med en god gua­camole er å ha skikke­lig modne avo­ca­do­er. Heldigvis har det blitt lett å få tak i i butikkene nå.

Jeg synes gua­camolen blir best når den moses, enten med en gaffel, eller på gam­lemåten i en morter, hvor man knuser alle ingre­di­ensene sam­men, frem­for å bruke stavmikser eller blender. Smak­en av hvitløken og chilien bør forde­les godt ved at de moses eller rives fint, da blir det jevnere smak, og da trenger den ikke stå så lenge for å trekke sam­men smak­ene, men kan spis­es raskt.

Til å gjøre det bruk­er jeg et fint kry­d­der­riv­jern til å lage hvitløksmos av, og så fin­hakker jeg chilien så godt jeg klar­er. Du kan også bruke bred­si­den av kniv­en til å mose hakket hvitløk på fjøla, for å få til det samme, eventuet bruke en hvitløk­s­presse — eller på gam­lemåten, i en morter.

Ingre­di­enser:

4 små eller 2–3 store avo­ca­do­er — av typen Haas

½ chili, finhakket/most — ev. litt cayennepepper

1 hvitløks­fedd, finkakket/most

½ lime

1 ts salt eller etter smak

Del avo­ca­doen i to, og fjern skallet og stenene før du har de i en lav bolle. Ha over revet/most hvitløk og fin­hakket chili, strø over salt og press over litt lime. Det er veldig lett å ha i for mye lime, og det kan dominere smak­en full­s­tendig, så vær for­sik­tig i beg­yn­nelsen. Mos avo­ca­doene med en gaffel og bland ingre­di­ensene. Smak til, trengs det mer chili? Ha i litt mer. Trengs det mer salt, eller mer lime? Ha eventuelt i mer. Serv­er, og nyt!

IMG_5734

Disse ble servert med søtpotetechips.

Nyt freda­gen folkens!

________________________________

¹ “Weird things nor­we­gians do” —  A Frog in the Fjord.

Jule­salat Les mer IMG_4831″ width=“2073” height=“1721” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Det beste jeg vet Les mer IMG_4636 3″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Stan­dard­salat Les mer IMG_3921 2″ width=“760” height=“586” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Taco­ca­do! Les mer IMG_2602 2″ width=“2560” height=“2056” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Snacks à la Provence Les mer IMG_9208 (1)” width=“2560” height=“1866” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Squash­pas­ta med tomat­saus Les mer IMG_9082 (1)” width=“2560” height=“2066” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Fest­salat Les mer IMG_8510″ width=“2560” height=“2153” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Chia med jord­bær Les mer IMG_8187″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Spiselige rubin­er Les mer IMG_7798 (1)” width=“2560” height=“1970” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Høstens rot­grønnsak­er med pasti­nakk- og chevredipp Les mer IMG_6405 (1)” width=“2560” height=“2083” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Min favorit­tjuice! Les mer IMG_5822 (1)” width=“2124” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Økol­o­gisk eller van­lig dyr­ket? Les mer IMG_5808 (2)” width=“2560” height=“2018” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Ugress på tallerke­nen — friv­il­lig? Les mer IMG_5121″ width=“2560” height=“1910” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Sol­skinnssalat Les mer IMG_4337″ width=“2560” height=“2015” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Dekadent dessert for den ene Les mer IMG_4060″ width=“2560” height=“1920” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Snop Les mer IMG_3095 2″ width=“2560” height=“1931” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Super­god hjem­me­laget gløgg Les mer


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *