Pico de Gallo (fersk salsa) og guacamole
Den franske bloggeren Lou skriver med morsomt skråblikk på nordmenn og vår norske kultur fra sin tilværelse her i Norge, og en gang skrev hun under en liste over rare ting som vi nordmenn gjør¹, at vi på fredagene spiser «hermetiske bønner og mais og kjøttdeig, og kaller det taco». Haha!
Da jeg var student delte jeg en tid kjøkken med en amerikaner som besøkte kjæresten sin. Og siden han kjedet seg og hadde endel tid til overs, og vi begge var godt over gjennomsnittet opptatt av matlaging, tilbrakte vi endel timer sammen på kjøkkenet over knivene og fjølene. Mens vi diskuterte Norge vs USA, og han klaget på skattene og hvor dyrt det var her, mens jeg klaget over hvor dyrt det var når man ble syk i USA.
En kveld disket han opp med mat til alle oss som bodde der, og serverte tex-mex mat. Den maten vi kaller «mexikansk» i USA og Norge var i følge ham egentlig ikke mexikansk mat, men mexikansk-inspirert mat fra staten Texas, derav tex-mex.
Det han disket opp med var noe ganske annerledes enn de vanlige tacoen vi nordmenn som oftest har på fredagene: Laksemousse innbakt i maisblader, ferske salsaer av ulike typer, salater og kake av mexikansk sjokolade med chili til dessert. Det var han som introduserte meg for den mest klassiske salsaen av dem alle, Pico de Gallo.
Men vi nordmenn kan vel også lage taco av friske og ferske ingredienser? Det smaker jo så utrolig godt!
PICO DE GALLO
Ingredienser:
4-6 gode tomater – 500 gram
1 grønn chili, finhakket
½ -1 løk, hakket
Juice fra 1 lime
¼-½ bunt frisk koriander
1 ts godt salt, eller etter smak
Hakk tomatene i passe små biter (bruk en skarp kniv så de blir hakket, og ikke most – det ser penest ut). Hakk løk, finhakk chilien, og del limen i to. Bland tomatene og løken, og ha på litt av chilien og litt finhakket koriander, klem limesaft over og ha på salt. Bland, og smak. Tilpass om du vil bruke mer chili, mer koriander, mer lime eller mer salt, ha eventuelt i mer, bland og smak igjen.
Jeg synes denne er god med ganske mye både limesaft og salt, og at den er så sterk at den stinger litt, uten at det blir for mye. Du velger hvordan du vil ha din salsa. Kjenner du duften av lime og koriander bre seg i rommet nå? Ah… Nyt!
GUACAMOLE
Selve kongen av klisjeer når det gjelder taco og tex-mex, fantastisk smak med få og enkle ingredienser – men ofte misbrukt og misforstått til det ugjenkjennelige. Hermetisk guacamole med 3% avocado trenger jeg vel ikke å nevne, men verre er det når jeg hører noen som er ute etter å lage noe godt, slik de tre guttene jeg overhørte utenfor Kiwi her om dagen som diskuterte hva man egentlig skulle ha i Guacamole – rømme? foreslo den ene først. Da blir jeg litt lei meg. Ikke noe galt med rømme, det er godt til mye – men ikke i en guacamole.
Det finnes mange varianter, både med og uten frisk koriander, ofte hakkede tomater og løk, og mange andre. Jeg liker også å tilsette disse tre ingrediensene om jeg skal spise den alene uten noen salsa ved siden av, men den jeg deler her er den klassiske standardvarianten som passer til alt.
Den store «hemmeligheten» med en god guacamole er å ha skikkelig modne avocadoer. Heldigvis har det blitt lett å få tak i i butikkene nå.
Jeg synes guacamolen blir best når den moses, enten med en gaffel, eller på gamlemåten i en morter, hvor man knuser alle ingrediensene sammen, fremfor å bruke stavmikser eller blender. Smaken av hvitløken og chilien bør fordeles godt ved at de moses eller rives fint, da blir det jevnere smak, og da trenger den ikke stå så lenge for å trekke sammen smakene, men kan spises raskt.
Til å gjøre det bruker jeg et fint krydderrivjern til å lage hvitløksmos av, og så finhakker jeg chilien så godt jeg klarer. Du kan også bruke bredsiden av kniven til å mose hakket hvitløk på fjøla, for å få til det samme, eventuet bruke en hvitløkspresse – eller på gamlemåten, i en morter.
Ingredienser:
4 små eller 2-3 store avocadoer – av typen Haas
½ chili, finhakket/most – ev. litt cayennepepper
1 hvitløksfedd, finkakket/most
½ lime
1 ts salt eller etter smak
Del avocadoen i to, og fjern skallet og stenene før du har de i en lav bolle. Ha over revet/most hvitløk og finhakket chili, strø over salt og press over litt lime. Det er veldig lett å ha i for mye lime, og det kan dominere smaken fullstendig, så vær forsiktig i begynnelsen. Mos avocadoene med en gaffel og bland ingrediensene. Smak til, trengs det mer chili? Ha i litt mer. Trengs det mer salt, eller mer lime? Ha eventuelt i mer. Server, og nyt!
Disse ble servert med søtpotetechips.
Nyt fredagen folkens!
________________________________
¹ «Weird things norwegians do» – A Frog in the Fjord.