Spicy raw salat
Vinteren er her! Sterke og varmende krydder som får fart på blodsirkulasjonen og jager lumskheter og virus avgårde, i en rå rett som kroppen og immunforsvaret elsker, med masse smak! Dette er en rå «nuddel» salat med asiatisk vri.
Jeg bruker en chili- og hvitløksolje, og litt lime over salaten. Litt rart med rå mat nå som den kalde årstiden er her, tenker du? Tvert om! Rå mat – raw food – virker balanserende på kroppen, så om du er en frossen kroppstype med litt lav blodsirkulasjon, så balanserer den kroppen slik at du blir en varmere kroppstype. Og omvendt: dersom du har litt for høy forbrenning og blodtrykk, så balanserer rå mat kroppen slik at den klarer å utføre sine prosesser bedre. Rå mat renser opp tarmene og fordøyelsessystemet, som utgjør 80-90% av immunforsvaret vårt – og da blir kroppen bedre i i stand til å holde virus ute og gjøre sine andre oppgaver bra, når den ikke må bruke så mye energi på å fordøye maten (og blir kvitt lagre av dårlig mat som ligger samlet i tarmsystemet og blir toksisk etterhvert). Så det er ingen bedre tid å spise rå mat på, enn akkurat nå!
Jeg bruker spisskål, fordi jeg liker det litt ekstra grønt, men du kan fint bruke vanlig hodekål. Også liker jeg å bruke den kinesiske hvitløksvarianten her, for å få den runde, asiatiske smaken – men du kan fint bruke vanlig hvitløk om du foretrekker det.
INGREDIENSER:
Chiliolje
1 rød chili, finhakket
1 halv kinesisk hvitløk (ev. 1-2 fedd vanlig hvitløk)
10 ss/1 dl solsikke olje, eller annen nøytral olje
1 ss pure av fersk ingefær – hakket/revet
1 ss ferskpresset lime
Salat
1 spisskål, skåret i fine strimler (ev. hodekål) – blir ca. 300 g ferdig strimlet kål
1 gulrot, skåret i fine strimler
1 halv liten rød paprika, skåret i fine strimler
1 håndfull bønnespirer eller etter smak
10-15 sukkererter, skjært på skrå i fingerbrede biter
Ev. ferske cherrytomater strødd over til slutt
Salt – jeg bruker godt havsalt. Bruk så mye du tåler og liker 🙂
SLIK GJØR DU:
Lag chilioljen først, så den kan stå og trekke mens du lager resten av maten. Ha oljen i en skål, og riv hvitløken og ingefæren over i skålen. Jeg bruker et fint rivjern (fra Microplane), men om du ikke har det så kan du finhakke de til en pure. Finhakk chilien og ha i oljen. Ha i den ferske limejuicen, og rør rundt.
Om du venter med å ha i lime, og setter chilioljen i noe lufttett i kjøleskapet, så kan den fint holde seg i en dag eller to om du får litt til overs, eller ønsker å lage en større posjon når du først er i gang.
Rens og skjær spisskål (ev. hodekål), gulrot og paprika i tynne fine strimler, og ha i en bolle. Bland inn spirene. Strø på salt etter smak, og fordel chilioljen over salaten – kanskje du liker å bruke mindre enn meg? Prøv deg frem. Bland godt et par ganger. Om du lar den stå litt, blir kålen mykere og mer «kokt» i konsistensen, mens om du spiser den med en gang blir den mer crispy.
Legg over på tallerken, og strø over sukkererter, og eventuelt cherrytomater.
Om du ønsker, kan du ha på noen ristede peanøtter eller cashewnøtter på toppen, for å gi den ekstra asiatiske salatfølelsen.
Fungerer supert som tilbehør til grillet fisk, kylling eller skalldyr. Visste du forresten at kroppen fordøyer proteiner på en helt annen måte enn karbohydrater med stivelse, slik som poteter, pasta og så videre? Derfor er det best for kroppen å spise protein sammen med rå grønnsaker, fordi det er mest optimalt for fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer fra maten.
Dette er snaddermat – nyt! 🙂