Squashpasta med tomatsaus
Buongiorno!
Raw food som skal etterligne retter som pizza og pasta er det teiteste jeg vet.
Hva er vel vitsen med å prøve å etterligne den usunne maten man ville bort fra i utgangspunktet, ved å påminne seg selv om disse rettene? Om det er junkfood som pizza eller pasta man virkelig har lyst på, dop til kroppen i form av sukkerkick fra raffinert hvetemel, så blir raw food uansett en blek kopi.
Raw food doper ikke kroppen. Den gir ikke høyere blodsukker mens man spiser, som dermed går rett ned igjen etterpå så man blir slapp, og får lyst på noe søtt etter maten… Raw food gjør deg ordentlig mett, og ikke slapp, men med mer energi enn før du spiste maten. Og det smaker så uendelig mye mer av ekte, rå, levende mat!
Hvorfor prøve å etterligne noe annet, når denne maten troner så fint der oppe på egenhånd?
Denne retten er unntaket, for den er så god i seg selv. Den har blitt et fast innslag i vårt reportoar av retter her i huset. Jeg tenker ikke på den som en etterligning av “ordentlig pasta” lenger, den er bare “squashpasta”, og kjempegod.
For de som tenker et raw food er tidkrevende og komplisert, så gjør denne retten det til skamme. Det går på null komma niks!
Du trenger til 2 pers:
2 squash, skåret i lange strimler
2 fedd fersk hvitløk, finrevet eller finhakket til mos
1/2 rød chili, finhakket uten frø
4-6 modne og søte tomater
godt med ekte salt
en god del nykvernet sort pepper
litt provencekrydder, ev. litt tørket oregano, basilikum, timian, rosmarin, estragon eller merian
Slik gjør du:
Vask squashen og skjær den i strimler enten med en mandolin eller med en spiralizer (du kan også bruke en kniv, og skjære i passe tynne skiver, og deretter i strimler).
Lag sausen og ha den nederst i en bolle: hakk tomaten i passe små biter, riv hvitløken på en fint rivjern eller hakk den til en mos, og bland den i med tomatene. Ha i finhakket chili, godt med salt, og bland inn litt provencekrydder. Ha godt med nykvernet pepper over, etter smak – jeg bruker ganske mye i denne retten. Rør sausen sammen, og ha squashstrimlene oppi bollen, og bland godt før servering.
Jeg liker å servere denne med litt blandet salat og noen agurkskiver.
Det ser ut som fargene i det italienske flagget, på en tallerken.
Buon appetito!
.