Standardsalat
Når alt annet slår feil, og man ikke har noen ide om hva neste måltid skal bestå av, så kan man alltid stole på klassikerne. Dette er min standardsalat som jeg alltid vender tilbake til.
Det må være bladpersille i, den er halve poenget. Du kan rive noen persilleblader og blande inn i salatbalandingen, rive/hakke noen blader over den ferdige salaten, eller eventuelt finhakke persillen og ha i dressingen.
Dette er så enkelt, og så godt! Det er lett å overkomplisere maten. Men det er ingenting som får frem smaken i de gode råvarene som når man bruker få ingredienser sammen. Og hvis du tenkte at bladpersille ikke er så spennende, så synes du nok ikke det etter å ha spist den her sammen med søte tomater, smaken av den syrlige dressingen, en god olivenolje, og den fete og nøtteaktige avocadoen, med nok salt og et hint av nykvernet pepper.
Jeg har ikke alltid fancy tomater i ulike farger slik som her, og normalt skjærer jeg avocadoen mye mer skjødesløst og i store biter — fine skiver skjæres kun til ære for bloggen.
Dressingen lages som en klassisk vinaigrette, men med friskpresset sitronsaft istedenfor eddik (se oppskrift under).
Ingredienser:
Blanding av ulike typer babysalater, f.eks. “Babyleaf mix”*
Agurk
Avocado
Rød paprika, gjerne spisspaprika
Søte og gode tomater
Rødløk
Bladpersille
Ev. nykvernet pepper
Fordel salaten i tallerkener (hakk den i mindre blader om du vil), legg på skiver eller halvskiver av agurk, skjær tomater og avocado slik du liker og legg oppå, og rødløk i tynne skiver. Ha eventuelt hakket bladpersille over, om du ikke har blandet den inn i salaten. Jeg synes også det er godt å ha litt salt på tomatene og avocadoen før man har på dressing. Ha dressing over rett før servering, og nyt!
Dressing:
ca. 1 del frisk sitronsaft
ca. 2 deler EV olivenolje (ev. en blanding av en nøytral olje og olivenolje)
Så mye ekte salt du liker
(ev. finhakket bladpersille)
Husk at noen sitroner er søtere og mer modne enn andre, og noen er veldig syrlige. Smak derfor til underveis når du lager dressingen. Selv synes jeg de modne sitronene gir aller best rund, rik og god smak av både syrlighet og sødme, så jeg bruker de i all matlaging.
Press sitronen i en skål, og ha i salt. Hell i litt og litt av oljen mens du rører med en skje eller visp. Smak om du trenger mer salt, og om det behøves mer syre, eller eventuelt mer olje. Ha eventuelt i finhakket bladpersille, og om du liker, litt grovkvernet pepper. Selv liker jeg at den er så syrlig at den biter litt i fra seg.
Bon appétit!
_________________________________________________
* Består av ruccola, babyspinat, red rhubarb, minza, tatsoi og feldsalat.