Supergod hjemmelaget gløgg
En juledrikk som er helt uten sukker, og går raskt å lage. Denne eplegløggen har vært et fast innhold i julen hos meg i flere år. Det startet da jeg måtte holde meg unna diverse matvarer (som blant annet sukker) i min vei til å bli frisk. Med tiden har jeg perfeksjonert oppskriften, og nå synes jeg vanlig gløgg fra flaske smaker kunstig og kjemisk, og kvalmende søtt, mens denne smaker ordentlig kryddergløgg og jul. Denne gløggen er naturlig søt, frisk og supergod, med masse ekte varmende krydder som styrker kroppen.
Jeg bruker en søt eplejuice eller eplemost av god kvalitet. Her har jeg brukt Syd-Tyrol fra Sunniva. Om du bruker en vaniljestang av den eksklusive, store typen, så holder det med en halv. Jeg har brukt vaniljepulver (av bourbonvanlilje), fordi det var det jeg hadde på lager. Om du har lyst, kan du ha i et par appelsinskiver også.
Skal du servere gløgg til flere mennesker, så ville jeg ha doblet denne oppskriften (minst) – for denne går unna!
Ingredienser:
1 l eplejuice – f.eks. sydtyrol
2 biter ekte kanelstang, knekt i biter
2 stjerneanis
4 tynne skiver frisk ingefær
1 vanlijestang/½ ts vaniljepulver
11 hele grønne kardemommekapsler
12 nellikspiker
Ev: et par appelsinskiver
Fremgangsmåte:
Ha et par desiliter av eplejuicen i en kjele sammen med krydderne, og varm opp til like før det når kokepunktet.
Ta kjelen av platen, og la det stå og trekke i 10 – 20 minutter. Rett før servering heller du i resten av eplejuicen, og varmer opp til det ryker. Ta så kjelen av platen, og server!
(NB: Det er viktig å ikke varme gløggen for mye, fordi størsteparten av søtsmaken i eplejuicen kommer fra den naturlige fruktosen, og fruktose drepes ved koking).
Jeg laget denne i går for første gang i år, og da ble det virkelig jul i stua! Kanel, ingefær og nellikduft som sprer seg i hele huset…ah! Nyt 🙂
Kristina U.
11. desember 2014 @ 16:44
Dette hørtes skikkelig godt ut! 😀
leila
11. desember 2014 @ 18:12
Så moro at du synes det! Jeg synes den er farlig god 🙂