Det beste jeg vet
Her i familien er det høytid hver sommer når de pakistanske mangoen kommer i butikkene. Da kan vi nemlig lage det aller beste jeg vet, som er verdens beste chiapudding – som tilfeldigvis også er verdens beste dessert.
Dette er den første retten hvor jeg for første gang syntes at en raw food-rett virkelig kunne erstatte noe av det som før var mine favoritter, slik som panna cotta eller crème brûlée. Denne smaker nemlig enda bedre!
De pakistanske mangoene finner du i innvandrerbutikkene. De blir flydd inn til Norge når de er modne, og smaker derfor helt fantastisk (i motsetning til de grønne mangoene man finner på vanlige matbutikker, som høstes umodne og (liksom) skal modne under frakt).
De gule mangoene er fra naturen så søte, og så syndige, at det nesten kan bli for mye. Jeg fikk derfor en dag idéen om å tilsette noen norske bringebær sammen med mangoen, og resultatet ble en ferskenfarget puré som både ser og smaker helt fantastisk.
Du har ikke LEVD før du har smakt denne, så jeg anbefaler at du setter i gang, pronto, som de sier i Italia.
Hva gjør du?
Skaffer pakistanske mangoer og norske bringebær, pronto.
Hvordan lager du den?
Den enkle versjonen: Skrell mangoen og skjær av fruktkjøttet, mos til en pure med stavmikser, blender, foodprofessor, knyttnevene eller hva du ønsker.
Ha i passe mengde bringebær, og mos enda mer. Ha i chiafrø, og rør rundt. Sett i kjøleskapet ca. 10 min, og rør igjen. Når det har gått 20 – 30 minutter til, så er vidunderpuddingen klar, så nyt!
Hvorfor gjør du det?
Ditt liv har ikke hatt virkelig verdi før du leste dette. Når du har smakt denne chiapuddingen kommer du muligens til å bli avhengig, og i motsetning til alt annet man kan bli avhengig av her i livet, så la oss håpe at du blir det – for dette er supersunn mat, og dette vil faktisk forbedre ditt liv. Helt sant (uten jugekokors).
Hva du IKKE skal gjøre:
* Ha chiafrøene i VANN. Det har kommet meg for øre at en del mennesker har fått det for seg at chiafrø alltid skal blandes inn i vann før man bruker de, uansett. Nei, nei, og atter nei! Hele poenget med alle chia-oppskriftene på denne bloggen er jo nettopp å lage ting med chia som smaker godt – og slik blir det ikke når man bruker vann. Hvorfor gjøre det, når man kan blande de inn i gode fruktpureer eller juicer? Hele poenget er at chiafrønene skal suge opp væske, og at de skal suge opp smakene fra fruktpureen – og det funker ikke hvis du allerede har brukt vann.
* Bruke overmodne/umodne/dårlige mangoer, eller dårlige bringebær. Ingen matretter er bedre enn råvarene de er laget av, og det gjelder også her. Det er egentlig en selvfølge, men samtidig en kunst når man lager mat å unne seg bare gode ting – og være litt nøye med det. Mange har en tendens til å tenke “Er det så nøye da?”, og ja – det er det. Ellers smaker ikke maten godt.
* kalle chiapudding for “Chiagrøt” “kjøleskapsgrøt” eller andre ekle ting som ellers er forbundet med mer usunne retter basert på korn, som flere og flere mennesker holder på å oppdage i vår tid at tarmene våre ikke er så glade i, og kroppene ei. Eller, om du insisterer på å kalle dette for kjøleskap eller humtydumpy mens du spiser den, så la gå – så lenge du nyter hver eneste skje med nydelig himmelsk mango og bringebær.
* Bruke for lang tid før du går på butikken og kjøper pakistanske mangoer og bringebær. Det kan nemlig hende at jeg har vært litt i sommerferiemodus og dermed litt treg, slik at denne oppskriften burde vært lagt ut for en stund siden…men gjort er gjort, og spist er spist, som en gøyal bjørn sier, så nå har du valget: Å skynde deg på butikken, eller ta sjansen på å vente helt til neste år på å få oppleve et av ditt livs største smaksopplevelser.
Min bestemor pleide alltid å si “Skynd deg å spis!” når vi satt ved middagsbordet, slik at ikke maten skulle bli kald før vi spiste. Hun var nok fra en generasjon som hadde vært mer opptatt av sult og nød enn overvekt og dertil helseproblemer, enda hun selv hadde diabetes, så jeg burde strengt tatt ikke dele denne “matfilosofien” hennes med deg, kjære leser – bortsett fra for denne chiapuddingen, da.
For verdens beste rett må man gjøre et unntak.
Så altså mango og bringebær, nå – pronto!
Verdens beste chiapudding
3 pakistanske mangoer (4 hvis de er små, 4 hvis de er ekstra store)
ca. 5 bringebær per mango – smak deg frem
ca. 6 ss chiafrø
NB: alle oppskrifter med frisk levende mat er bare omtrentlige. Noen bringebær er syrligere enn andre, noen er søtere, noen mangoer er mindre større andre, og så videre – bruk oppskriften som en mal, men smak, smak, smak deg frem.
Slik gjør du:
Skrell mangoen, skjær av fruktkjøttet av stenen (fjern eventuelle overmodne deler), og kjør til pure med en stavmikser eller blender. Ha i 2/3 av bringebærene, kjør til pure, og smak. Ha eventuelt i mer bringebær. Rør inn chiafrøene, sett i kjølskap i 10 minutter, og rør igjen. Etter 20-30 minutter er den ferdig, rør rundt før servering.
…..