Verdt å revurdere: Bismuth Oxychloride
Bismuth Oxychloride er en ingrediens som brukes særlig i mineralsminke, men også i annen makeup.
Mineralsminke har blitt veldig populært de siste årene. Det har blitt markedsført som en mer naturlig sminke som innheholder “naturlige mineraler” som finnes i naturen, og dermed skal inneholde mindre kjemiske ingredienser enn vanlig flytende foundation.
Den blir hevdet å dekke rødhet og ujenvheter godt, og særlig de unge har omfavnet denne trenden i stor grad, fordi den skal dekke urenheter godt samtidig som resultatet ser mer usminket og naturlig ut enn tradisjonell flytende makeup.
Problemet er at en av disse “naturlige” ingrediensene, Bismuth Oxychloride, hos mange irriterer huden, og kan gi kløe, rødhet og urenheter.
To av de aller mest populære merkene innen mineralmakeup i Norge, ID Bare minerals/Bare Escentuals og Glo Minerals, inneholder begge bismuth.
Bismuth oxychloride er en ingrediens som brukes som fyllstoff, fordi det er billig. Den gjør at det er lettere å få sminken til å sitte bra på huden. Bismuth er er et pigment som gjør mineralsminken skimrende og glinsende på huden.
Mange opplever også at mineralsminke som inneholder bismuth gir et gråaktig utseende.
Kjemisk sett ligner bismuth på arsenikk. Bismuth er et tungmetall, og det finnes svært sjelden i naturen. Faktisk blir bismuth beskrevet som “det eneste tungmetallet som ikke er giftig”.
Likevel opplever mange at de reagerer på denne ingrediensen. Og ekspertene er uenige om hvorvidt dette er en skadelig ingrediens som man bør unngå, eller ikke.
Det er ikke så rart de ikke blir enige.
Dette er et typisk eksempel på hvor den tradisjonelle fakta- og vitenskapsbaserte måten å betrakte virkeligheten og vår helse på, kommer til kort i forhold til en helhetlig tilnærming til helse og forklaringen på hvorfor noen blir syke av noe, og andre ikke.
I den tradisjonelle tilnærmingen til helse er det slik at en ingrediens enten er skadelig, eller ikke. I en helhetlig tilnærming til helse vet man at mennesker er ulike, og at vi dermed kan reagere helt ulikt på den samme ingrediensen, matvaren eller pollentypen.
Slik jeg beskrev da jeg fortalte min sykdomshistorie – grunnen til at jeg ble så alvorlig syk av mine amalgamfyllinger var at jeg er veldig allergisk mot tungmetaller – mens andre kan ha munnen full av amalgam og kroppen full av kvikksølv, men likevel være frisk som en fisk.
Når det er sagt, så er det greit å være en bevisst forbruker og vite hva man faktisk smører på huden eller putter i seg. Og noen ting er jo mer helsefremmende å putte i seg enn kvikksølv eller bismuth… Ofte er de mest meningsløse ingrediensene som bismuth noe som brukes fordi det som sagt er billig, ikke fordi det er bra. Og produsenten vil fortsette å bruke disse, inntil vi som forbrukere ikke lenger vil betale for varene, eller begynner å si fra, slik det først skjedde med amalgam i tannfyllinger, og slik det nå den siste tiden har blitt en større bevissthet rundt bruken av palmeolje.
Andre populære sminkeprodukter som også inneholder bismuth er rougen som ble så populær for noen år siden at den nærmest har fått kultstatus, NARS sin “Orgasm”. Urban Decay sin øyeskyggepalett med nesten like stor kultstatus, “Naked”, gjør dessverre også det.
Det finnes jo grader av reaksjon. Noen kan reagere bare i liten grad, uten å være klar over at det er mineralsminken som gjør at de får dårligere hud enn de ellers ville hatt. Og har man litt dårlig eller uren hud, så blir man gjerne mer opptatt av å bruke sminke hele tiden, for å dekke over det…
Bismuth gir gjerne større porer i huden.
Et altfor vanlig syn er alle de unge jentene som går rundt med den matte liksom naturlige mineralsminke-looken, mens de samtidig har det litt gråaktige og skimrende utseendet på huden – og store porer.
Jeg tipper at mange av de hadde hatt en mye bedre hud naturlig, om de kuttet ut bismuth-basert sminke.
Det finnes heldigvis massevis av gode merker etterhvert som har mineralsminke uten bismuth, som for eksempel Jane Iredale og Tikei. For en komplett oversikt over merker med og uten bismuth, se liste hos bloggeren og hudpleieren Hilde Christina her: Med og uten bismuth oxychloride