Verdt å revurdere: Mineralolje (Petrolatum)

Vis­ste du at en av de van­lig­ste pro­duk­tene vi smør­er oss med innehold­er et bipro­dukt fra bensinindustrien?

Min­er­alol­je, eller petro­la­tum, lages av råol­je og brukes som fyllmid­del i alt fra lep­pe­po­mad­er til kre­mer og baby­ol­je. Denne ingre­di­ensen brukes ikke av pro­dusen­tene for­di det er en bra ingre­di­ens for huden eller krop­pen vår, men kun for­di den er bil­lig å fremstille.

Min­er­alol­je har ikke noen ver­di for huden, annet enn å beskytte som en hinne liggende utenpå.

Den er hov­ed­in­gre­di­ensen i mange pro­duk­ter som vi alle kjen­ner og har vokst opp med, som vaselin, Niveakrem og babyolje.

Er det så farlig at vaselin bare blir liggende uten­på huden eller leppene?

Et annet prob­lem er at min­er­alol­je også kan tette porene og tal­gkana­lene. Det hin­dr­er huden i å puste og bak­terier stenges inne. I høye kon­sen­trasjon­er kan dette tette hele 60% av porene, tal­gkana­lene og gjøre at du vil få utbrudd, spe­sielt i form av kvis­er. Og skitt og bak­terier holdes dermed inne i huden.

Har du fet hud, store por­er, «uren» hud eller tørr hud, bør du unngå min­er­alol­jer. Har du allerede fet eller irritert hud, kan dette gi utslag i kviseut­brudd. “Ikke bruk dette ved akne!” sier hudlegen.¹

I til­legg gjør den det at de andre ingre­di­ensene i kre­men ikke vil trekke inn.

Huden blir dessuten ofte avheng­ing av min­er­alol­jer, og blir tørr og sår uten dem.

Et enda verre prob­lem er det at studi­er har vist at min­er­alol­je kan være forurenset av kjemiske stof­fer som er kreft­fremkallende, og at min­er­alol­jer ikke kan brytes ned i krop­pen, og kan gi skade på forplantningssystemet.² ³

Man tenker gjerne at min­er­alol­je er en ingre­di­ens man bare finner i pro­duk­ter fra bil­lig­merk­er som Nivea og så videre. Men også den kjente kultkre­men fra La Mer har petro­la­tum som første ingre­di­ens. Jeg husker også da jeg kjøpte det jeg trodde var en god (og dyr!) lep­pe­po­made fra hud­pleiemer­ket Cari­ta, og kom hjem og så at den inneholdt min­er­alol­je som første ingrediens…

Også et kjent kult­pro­dukt, og favorit­ten til mange, 8 hour cream fra Elis­a­beth Arden har min­er­alol­je som største ingre­di­ens! Kan­skje ikke så pleiende og fan­tastisk som rekla­men skal ha det til?

Naturlig” og bra?

Min­er­alol­je er også et godt eksem­pel på hvor­for man heller ikke bør stole på merke­lap­per som naturlig eller at noe er fra helsekosten for å vite at et pro­dukt er bra. Jeg ble ganske sjokkert da jeg for noen år siden oppdaget at ring­blom­st­salve (cal­en­du­la salve) som de har på helsekosten som et naturlig alter­na­tiv til sår­salve, nesten alle inneholdt petro­la­tum som hoveingrediens!

Det er vik­tig å tenke selv, og sjekke ingredienslisten.

Lenge har jeg sett utal­lige annonser for en “utrolig” salve som etter sigende skal være så utrolig bra, og som innehold­er en lang liste av naturlige urter. Det er visst ikke måte på hvor mye denne sal­ven kan hjelpe mot av hudlidelser og plager, men det er bare ett prob­lem: hov­ed­in­gre­di­ensen i den er petro­la­tum! Rart av pro­dusen­tene å velge denne som hov­ed­in­gre­di­ense der­som de har gode hensikter.

Min­er­alol­je kalles i ingre­di­enslis­ter også for petro­la­tum, vaselin, parafin, paraf­finum, oleum petro­le­um, petrolatum,vaselin oil, parafinum liq­uideum, ozoker­it (inngår f.eks i mas­cara), white min­er­al oil, E 905, poly­isobutene og buty­lene glykol, petro­le­um, hvit min­er­alol­je, medisin­sk hvi­tol­je, oleum petrolen, oleum vaselin, vaselin Oil, paraf­fin Oil, liq­uid paraffin.

Min­er­alol­je brukes også i bil­mo­tor­er og som symaskinolje.

Men kan­skje bør den ikke brukes på huden?

______________________________________________________________

¹ http://www.kk.no/livsstil/kjemikaliene-du-virkelig-bør-unngå-23971

² http://beautyeditor.ca/2014/10/16/petroleum-mineral-oil-skin-products

³ https://www.bewell.com/blog/3‑key-reasons-to-avoid-mineral-oil/

IMG_3802 2″ width=“2560” height=“1866” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Ekte mirakel­salve Les mer Kar­mame­ju Pro­tect body wash 02 Les mer Verdt å revur­dere: Bis­muth Oxy­chlo­ride Les mer IMG_4106″ width=“1397” height=“2560” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Omtale: fuk­tighetsspray fra Mario Bade­s­cu Les mer Har du tørr hud — eller er den egentlig bare dehy­dr­ert? Les mer Dusjsåpe uten SLS Les mer IMG_6180″ width=“1746” height=“2038” data-parallax=“off” class=“rev-slidebg” data-no-reti­na> Verdt å revur­dere: SLS Les mer


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *